woensdag 22 september 2010

Curator geeft auteurs Elmar weinig kans (Boekblad 22 sept 2010)

Curator Sylvia Broeseliske van Broeseliske Van Vlijmen Advocaten zegt te streven naar een doorstart van de failliete uitgeverij Elmar. Voorrang heeft nu de verkoop van de activa, waaronder 250.000 exemplaren aan voorraad die zijn verpand aan de bank.

‘Een doorstart is  over het algemeen de beste optie’, aldus curator Sylvia Broesliske die in opdracht van de Haagse rechtbank de failliete boedel van uitgeverij Elmar beheert en liquideert. De Rijswijkse uitgeverij werd op 14 september failliet verklaard. De elf werknemers zijn ontslagen.

Volgens Broeseliske is het nog te vroeg om een oorzaak van het faillissement aan te wijzen. Eerst moeten alle schuldeisers in beeld worden gebracht en moet de verkoop van de activa, waaronder zo’n 250.000 exemplaren aan voorraad, verkocht worden. Verschillende partijen zijn benaderd.

De curator staat positief tegenover het initiatief van schrijvers om zich te verenigen. ‘Voor mij is het prettig om namens de auteurs één aanspreekpunt te hebben.’ De auteurs zijn van plan gezamenlijk hun vorderingen te verhalen bij instanties die de tegoeden van Elmar beheren, zoals CB, de curator en grootaandeelhouder De Slegte. De afhandeling van de vorderingen van de schrijvers heeft voor de curator momenteel geen prioriteit. ‘Als ik met hen in gesprek ga kost dat tijd, en tijd kost geld. Ik heb begrip voor hun emoties, maar op dit moment vrees ik dat ze als concurrente crediteuren, zoals dat in vakjargon heet, niets zullen krijgen. Dat is in faillissementen over het algemeen het geval.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten