woensdag 22 september 2010

Auteurs failliete uitgeverij Elmar halen verhaal (Boekblad 22 sept 2010)

Auteurs van de op 14 september failliet verklaarde uitgeverij Elmar hebben zich verenigd onder de noemer ‘Schrijvers halen verhaal’. Ze willen hun vorderingen verhalen bij instanties die tegoeden van Elmar beheren, zoals CB, de curator en grootaandeelhouder De Slegte.

De auteurs vinden het niet fair om achtergesteld te worden bij de betaling van resterende gelden. Ze richten daarom een fonds op dat vrij te komen middelen uit de boedel op rechtvaardige wijze zal verdelen. Ook claimen zij hun boeken die liggen opgeslagen bij Centraal Boekhuis en verzoeken zij de curator de nu stilgelegde verkoop aan de boekhandel te hervatten. Dit besloten zij gisterenavond, tijdens een bijeenkomst waarbij twaalf auteurs betrokken waren. De groep probeert ook andere schrijvers die belangen hebben te bereiken.

‘Samen staan we sterker’, aldus Peter de Ruiter, een van de initiatiefnemers. Hij hoorde het nieuws van het faillissement afgelopen week, toen hij zijn nieuwe boek kwam brengen. Zaterdag volgde een officiële brief. ‘We zijn allemaal zeer geschokt. Ik kwam vaak bij de uitgeverij over de vloer, dus voor mij kwam het nieuws niet als een volslagen verrassing, maar voor veel auteurs is dat anders. Wel ontvingen we eerder dit jaar een cryptische brief waarin werd gemeld dat de royalty’s later zouden worden uitgekeerd. Voor de goede verstaander al een veeg teken.’

Of de auteurs de door directeur/uitgever Ton van Poelgeest aangekondigde doorstart zullen afwachten is de vraag. Volgens De Ruiter is onder de schrijvers is veel onrust ontstaan. ‘Enkelen zijn al aan het rondkijken, om hun marktwaarde te verkennen en lopende producties veilig te stellen. Als auteur verricht je sowieso al veel werk waar in geld weinig tegenover staat. We vrezen dat we na het faillissement kunnen fluiten naar de vaak behoorlijke vorderingen die nog openstaan.’

De Ruiter weet nog niet of de groep auteurs zich in gesprekken met betrokken partijen als CB, grootaandeelhouder De Slegte en de curator zal laten bijstaan door een advocaat. ‘Ook dat kost natuurlijk geld’, aldus De Ruiter. De auteurs doen vanaf 22 september verslag van de vorderingen  van hun activiteiten via de website http://www.schrijvershalenverhaal.nl/.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten