woensdag 22 september 2010

Uitgeverij Elmar failliet (Boekblad 21 sept 2010)

Uitgeverij Elmar in Rijswijk is failliet. De rechtbank Den Haag sprak het faillissement op 14 september uit. ‘Een heel vervelende situatie’, bevestigt directeur/uitgever Ton van Poelgeest ‘maar we werken aan een snelle doorstart.’

Uitgeverij Elmar begon in 1961 als grossier, die op kleine schaal ook boeken uitgaf. Het bedrijf groeide uit tot een middelgrote uitgeverij met een breed non-fictie fonds, van reis-, lifestyle-, maatschappijgerelateerde-, gezondheids-, budotitels, naslagwerken en reisverhalen. Jaarlijks verschenen zo’n zestig titels. Elmar is onderdeel van boekhandelsketen De Slegte. Bij de uitgeverij zijn elf medewerkers in dienst.

In 2008 zette de uitgeverij onder leiding van de nieuwe directeur/uitgever Ton van Poelgeest, nog een nieuwe lijn in door te breken met groothandel/distributeur ICOB en een eigen verkoopteam op te zetten. Door zelf weer de verkoopgesprekken te voeren op beurzen en boekhandels te bezoeken hoopte Elmar beter in te kunnen spelen op de wensen van de markt en boekhandel.

Van Poelgeest, een oud-BGN’er, werkte tussen 1998 en 2002 ook al voor Elmar en vertrok naar Strengholt. Als directeur-uitgever richtte hij zich vooral op het commercieel beleid, naast hem bleef Herman Masthoff actief als algemeen directeur.

Van Poelgeest zegt de situatie zeer te betreuren. ‘Het is erg vervelend wat er nu gebeurt. We streven naar een snelle doorstart, meer wil ik er nog niet over zeggen.’ Met de curator zal gekeken worden naar de mogelijkheden. Deze bekijkt ook wat er met de elf medewerkers zal gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten