donderdag 11 november 2010

Uitgeverij Elmar start door, auteurs krijgen compensatie

Uitgeverij Elmar start door, auteurs krijgen compensatie
Boekblad 11 november 2010

Een nieuwe editie van uitgeverij Elmar, die 14 september failliet is gegaan, is in aantocht. ‘Elmar Tweede Editie’ stelt een bedrag ter beschikking aan alle auteurs met achterstallige royalty’s over 2009 en 2010.

‘De curator heeft bakzeil moeten halen omdat ze niet om de Auteurswet heen kon’, zegt Elmar-auteur en fotograaf Peter de Ruiter. ‘Liefst had ze alle boeken verkocht en de opbrengst aan de schuldeisers gegeven.’

De wijze waarop auteurs worden gecompenseerd is bijzonder, legt De Ruiter uit. Normaal gesproken gaan gelden uit een failliete boedel naar een vaste rij van schuldeisers, de belastingdienst voorop. ‘Onze advocaat Christiaan Mensink van GMW wees ons op de mogelijkheden van de Auteurswet. Door het faillissement zijn licenties vervallen die auteurs het oude Elmar verstrekt hadden voor openbaarmaking van hun werk.’

Van deze kennis maakten de 65 auteurs gebruik, die zich hadden verenigd onder de noemer 'Schrijvers halen verhaal'. Zij hadden gemeld dat toestemming tot hernieuwde openbaarmaking in principe alleen aan Elmar Tweede Editie zou worden gegeven. Met genoemde compensatieregeling als gevolg, die ook de wens is van Elmar Tweede Editie.

De achterstallige royalty’s zullen naar rato van de claims worden uitgekeerd. Auteurs die meegaan naar de nieuwe uitgeverij krijgen extra royalty’s voor de boeken die tot de voorraad behoren. Ongeveer eenderde van de 250.000 Elmarboeken bij het Centraal Boekhuis gaat mee naar de nieuwe uitgeverij. Andere partijen wilden deze boeken ook kopen, maar hadden er zonder toestemming van de auteurs niets mee kunnen doen.

De overige boeken worden aan de auteurs aangeboden tegen een gering percentage van de winkelwaarde. Zij zullen deze boeken kunnen gaan verkopen via onder meer http://www.1miljoenboeken.nl/, een site waar schrijvers rechtstreeks hun boeken aan de consument verkopen.
De actie 'Schrijvers halen verhaal' is geïnitieerd door De Ruiter, die met Carien Karsten en Frank van Rijn ten strijde is getrokken. Doordat boeken nu niet op grote schaal in de ramsj belanden, wordt voorkomen dat auteurs die al een deel van hun royalty’s uit het verleden zien vervliegen, ook in de toekomst hun inkomsten uit de verkoop van reeds gedrukte boeken mislopen. De verkoop van de boeken aan de boekhandel wordt na bijna twee maanden stagnatie zo snel mogelijk hervat.

De Rijswijkse uitgeverij werd op 14 september failliet verklaard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten